welcome to the Randi and Liviu Teodorescu fanclub!
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Prezentarea pietrelor pretioase si semipretioase

Go down 
AuthorMessage
Lee Sue
designer
designer
avatar

Sex Sex : Female
Mesaje Mesaje : 2361
Puncte Puncte : 2664
Reputatie : 1
Localizare Localizare : Baia Mare
Stare de spirit Stare de spirit : (✪ω✪)

PostSubject: Prezentarea pietrelor pretioase si semipretioase    Tue Dec 08, 2015 9:47 pm

Pietrele pretioase si semipretioase sunt minerale cu o estetica deosebita, care in urma unor procese elaborate de taiere si polisare, sunt utilizate pentru infrumusetarea bijuteriilor.

Clasificarea traditionala intre pietre pretioase si semipretioase a aparut pentru prima oara in Grecia Antica, fiind adoptata apoi si de alte culturi. Astazi, pietre pretioase sunt considerate diamantul, rubinul, safirul si smaraldul, in timp ce celelalte sunt semipretioase, dar aceasta este o distinctie nestiintifica si reflecta in special raritatea nestematelor si duritatea (in functie de pozitia pe Scala Mohs). Expertii, in schimb, clasifica gemele in functie de compozitia chimica, sistemul de cristalizare si mediul in care s-au format. Gemele sunt caracterizate de indexul de refractie, dispersia luminii, duritate, clivaj, diaclaza si luciu.

Culoarea este un element important de diferentiere a nestematelor, prin intensitatea culorii sau efectele optice. Astfel, alexandritul, de exemplu, are culoarea verde pe timpul zilei si rosu purpuriu noaptea, labdradoritul incanta privirea prin efectul de irizatie (un joc de lumini datorat refractarii luminii), iar turmalina prezinta doua sau trei culori in aceeasi gema, cea mai intalnita combinatie fiind cea de roz cu verde.

De asemenea, bijuteriile pot fi infrumusetate folosind ornamente de natura organica, iar din aceasta categorie enumeram perla, sideful, coralul, chihlimbarul, s.a.


Back to top Go down
View user profile http://japanandkorea.wikiforum.net/
 
Prezentarea pietrelor pretioase si semipretioase
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Randi & Liviu Teodorescu Fanclub :: Off topic :: Curiozitati-
Jump to: